Lawatan Kintamani dan Tari Barong

Jika anda bercuti di Bali jangan setengah-setengah kami tawarkan pelancongan di Bali sehari penuh atau biasa di sebut Full day tour dengan tempuh 10 jam anda boleh melihat tempat-tempat pelancongan di Bali yang banyak dikunjungi para pelancong, baik pelancong Domistik maupun pelancong luar negeri seperti Mountain Kintamani yang sangat indah dan juga tari khas Bali yaitu Barong dance.

Dijemput di hotel, perjalanan dimulakan ke perkampungan Batubulan untuk menyaksikan tarian Barong. Setelah itu, dibawa melawat industri Batik dan kraftangan oleh penduduk tempatan. Seterusnya, anda dibawa melawat perkampungan Celuk yang terkenal karena pejambret perak dan emas dengan beberapa gaya.

Melihat hasil lukisan di perkampungan Batuan, kemudian melawat ke perkampungan Mas yang menjadi pusat ukiran kayu. Melawat ke kawasan kuil Goa Gajah dari dulu sampai abad ke-11 diyakini bangunannya sebagai biara. Pahatan di atas dinding meunjukkan kepala iblis yang sangat memukau, yang diapit oleh 2 (dua) patung.

Setelah itu, dibawa melawat perkampungan Kintamani yang memberikan pemandangan dari gunung Batur yang aktif dan danau Batur. Caldera Batur berjarak 7 mil dari diameter dan 60 kaki dari bagian dalam. Di sana anda akan disaji dengan makan tengah hari di Sari Restaurant dalam cuaca sejuk kawasan gunung.

Selepas makan tengahari, singgah sebentar di kawasan Ladang Kopi Bali, anda berkesempatan untuk merasa kopi Bali secara percuma disini. Kemudian melawat kuil dari Pura Tirta Empul atau Holy Spring Temple yang dibangun di sekitar mata air Tampak Siring. Lebih dari 1000 tahun yang lalu, kuil dan 2 (dua) tempat pemandian ini memiliki nilai lebih oleh masyarakat setempat kerana mata air ini mempunyai kekuatan untuk penyembuhan. Kembali ke hotel. Aktiviti bebas.

Pakej tour ini sudah termasuk: tiket masuk objek menarik seperti, nonton persembahan tarian Barong, Pura Goa Gajah, Gunung Berapi di Kintamani yang terkenal dengan hawanya yang sejuk dan indah, Pura Tampak Siring, Tegalalang dengan sawah yang bertingkat makan tengah hari di Kintamani.

Jadual lawatan sehari penuh untuk Kintamani dan Tarian Barong

👉 Bertolak Setiap Hari dari 08.30 pagi (Durasi : 10 jam)

 • Tari Barong di kawasan Batu Bulan, tarian ini adalah peninggalan budaya Pra-Hindu yang menggunakan anak patung dalam bentuk binatang berkaki empat atau manusia purba yang mempunyai kekuatan magis. Diduga bahawa kata barong berasal dari kata bahrwang atau artinya beruang, binatang mitologi yang memiliki kekuatan ghaib, yang dianggap sebagai pelindung.
 • Desa Celuk adalah perkampungan kraftangan emas dan perak sebagai objek pelancongan. Sebagai kampung destinasi pelancongan, Celuk dapat dikunjungi setiap hari untuk melihat secara dekat para seniman yang membuat perhiasan emas dan perak berkualiti tinggi. Di sini kita juga dapat membeli dan menyimpan perhiasan di paparan tingkap yang dipamerkan secara langsung di workshop seniman.
 • Pura Tirtha Empul di Tampak siring yang terkenal dengan sumber air suci dan kuil ini terletak di timur di bawah Istana Tampaksiring. Prasasti batu yang masih tersimpan di Desa Manukkaya menyebutkan bahawa kuil ini dipelihara oleh Ratu Sri Candra Bhayasingha Warmadewa di daerah Manukaya. Prasasti ini mengandungi tahun 882 caka (960 Masihi). Di sini terdapat sebuah mata air yang sangat besar, yang hingga sekarang dikeramatkan oleh penduduk tempatan. Kekunaan yang terdapat di sini ialah sebuah lingga-yoni dan arca lembu.
 • Sribatu terkenal dengan Kopi Luwak di samping itu untuk meneroka taman-taman rempah-rempah yang bagus, anda boleh melihat taman yang besar di sini awak dapat lihat  tumbuhan kopi, koko, vanila, dan banyak yang lain lagi anda boleh dapati di sini, dan juga awak boleh cuba untuk minum kopi Bali, kopi gingseng, dan coklat adalah percuma caj.
 • Gunung Berapi Kintamani, yang terletak di daerah Bangli, merupakan salah satu tempat pelancongan kegemaran. Volcano Kintamani menawarkan suasana bukit yang segar dengan suhu udara sekitar 18 darjah celcius, mirip seperti terbang di Georgetown. Di kawasan pergunungan sekitar Kintamani, terdapat Gunung Batur dengan tasik kawah yang dalam dan mata air panas. Udara pergunungan yang sejuk disertai pemandangan yang indah, sama indahnya dengan kewujudan beberapa candi penting, yang telah membuat Kintamani menjadi salah satu tempat yang tidak akan dilupakan dalam agenda pelancong.
 • Makan tengah hari di restoran Batur Kintamani sambil menikmati keindahan Tasik dan Gunung Batur.
 • Tegalalang ini terletak di sebelah utara desa Ubud sekitar 5 kilometer timur laut Ubud center dan menuju ke tempat ini melewati kedai-kedai yang menjual bermacam-macam hasil kerajinan tangan dari hujung selatan sampai ke hujung utara, desa Tegallalang dan merupakan pengasil kerajinan terbesar di Bali.
 • Ubud adalah Pusat seni Bali dan di Ubud pelbagai aneka barangan dan kreasi seni ada di ubud dari lukisan, patung dan berkumpulnya para seniman tari semuanya ada di Ubud. Kota Ubud terkenal di antara para pelancong mancanegara dan domestik kerana lokasi ini terletak di antara sawah dan hutan yang terletak di antara jurang-jurang gunung yang membuat alam sangat indah serta sungai ayung yang masih alami.

Harga Pakej per orang

*Minimum 2 orang, dalam Ringgit Malaysia (MYR)

Harga Lawatan Inklusif: MYR 275 / seorang

Harga Termasuk:

 • Kereta AC peribadi,
 • Perkhidmatan panduan profesional,
 • Tiket masuk ke tempat-tempat pelancongan dan sumbangan
 • Dan Makan tengah hari (halal food)

 

1 – 5 Orang
1 – 12 Orang
1 – 17 Orang
1 – 25 Orang
1 – 35 Orang
1 – 45 Orang
MYR 220
MYR 340
MYR 380
MYR 600
MYR 750
MYR 1.200

Harga Termasuk:

 • Kereta AC peribadi,
 • Perkhidmatan panduan profesional,
 • Bayaran masuk dan Makan tengah hari tidak termasuk dalam harga

Nota:

 • Harga lawatan dikira setiap orang dalam Ringgit Malaysia
 • Harga lawatan hanya berlaku untuk para tamu yang menginap di hotel di Kuta, Seminyak, Jimbaran, Nusa Dua, Sanur, dan daerah Denpasar.
 • Bayaran tambahan akan dikenakan untuk hotel di luar kawasan tersebut.
 • Semua perkhidmatan pelancongan di atas adalah peribadi (tidak berkongsi)
 • Harga lawatan hanya sah untuk rakyat Malaysia, untuk min. 2 orang
 • Tip tambahan akan dikenakan untuk panduan Mandarin (Cina) yang meminta, USD40 / tetamu / hari.
 • Sah sehingga: 31 July 2020
 • Kami juga bersedia membuat jadual lawatan mengikut idea dan permintaan anda, hubungi kami melalui WhatsApp WA 081-2397-7705
 • Perbelanjaan pribadi
 • Ganjaran/Tip, dll.

Jangan membuang masa anda .....!

Hubungi 24 jam kami di WhatsApp/SMS +62 81-2397-7705, E-mail: info@tourbalimurah.com untuk maklumat lanjut.

Pelbagai perkhidmatan tambahan yang detailnya boleh anda mesej, dengan langsung menghubungi kami.
PRIVACY POLICY :
Permintaan atau reservasi Anda benar-benar aman, semua data pribadi dienkripsi dan akan diproses dengan cara yang aman melalui email yang aman. Kami menjaga privasi data pribadi Anda dengan sangat serius. Informasi pribadi Anda hanya akan digunakan untuk memproses pemesanan Anda.

  Booking atau Permintaan:

  Maklumat Perkhidmatan*:

  Pilihan Hotel:

  Tarikh*:

  Peserta Tour*:

  Maklumat Anda:

  Nama *:

  Email *:

  Phone:

  WhatsApp:

  Warganegara:

  Nama Reservasi:

  Pick Up Area / Hotel:

  Nomor Kamar:

  Mesej Anda:

  Scroll to Top
  Scroll to Top